SEO AI

Kuinka paljon voi säästää luopumalla öljylämmityksestä?

Öljylämmityksen kustannukset

Öljylämmityksen kustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen talon koosta, eristyksestä ja öljyn hinnasta. Keskimäärin suomalainen kotitalous käyttää noin 2000–3000 litraa öljyä vuodessa, mikä voi tarkoittaa jopa 3000–4000 euron vuosikustannuksia. Öljyn hinnan vaihtelut voivat myös tuoda lisähaasteita budjetointiin, sillä maailmanmarkkinahinnat vaikuttavat suoraan kuluttajahintoihin.

Lisäksi öljylämmitysjärjestelmän huolto- ja ylläpitokustannukset voivat olla merkittäviä. Polttimen ja säiliön säännöllinen huolto, mahdolliset korjaukset ja öljysäiliön tarkastukset lisäävät vuosittaisia kuluja. Näiden kustannusten yhteissumma voi helposti nousta satoihin euroihin vuodessa.

Vaihtoehtoiset lämmitysmuodot

Öljylämmityksestä luopuminen tarjoaa mahdollisuuden siirtyä ympäristöystävällisempiin ja kustannustehokkaampiin lämmitysmuotoihin. Suosituimpia vaihtoehtoja ovat maalämpö, ilma-vesilämpöpumppu ja kaukolämpö. Näiden järjestelmien käyttökustannukset ovat yleensä huomattavasti alhaisemmat kuin öljylämmityksen.

Maalämpöjärjestelmä voi vähentää lämmityskustannuksia jopa 70–80 %, kun taas ilma-vesilämpöpumppu voi tuoda säästöjä noin 50–60 %. Kaukolämpö on myös kilpailukykyinen vaihtoehto, erityisesti kaupunkialueilla, joissa sen saatavuus on hyvä. Näiden järjestelmien investointikustannukset voivat olla korkeita, mutta ne maksavat itsensä takaisin säästöinä muutamassa vuodessa.

Taloudelliset tuet ja avustukset

Öljylämmityksestä luopumiseen on saatavilla useita taloudellisia tukia ja avustuksia, jotka voivat merkittävästi alentaa investointikustannuksia. Esimerkiksi kotitalousvähennys on korotettu 3500 euroon öljylämmityksestä luopuville, mikä tarkoittaa, että voit vähentää verotuksessa jopa 60 % työn osuudesta. Tämä tekee investoinnista huomattavasti houkuttelevamman.

Lisäksi ELY-keskus myöntää avustuksia öljylämmityksen vaihtajille. Avustuksen suuruus voi olla jopa 4000 euroa, mikä kattaa osan uuden lämmitysjärjestelmän hankinta- ja asennuskustannuksista. Näiden tukien avulla öljylämmityksestä luopuminen on taloudellisesti kannattavampaa ja helpommin saavutettavissa.

Ympäristövaikutukset ja energiatehokkuus

Öljylämmityksestä luopuminen ei ole pelkästään taloudellinen päätös, vaan sillä on myös merkittäviä ympäristövaikutuksia. Öljylämmitys tuottaa runsaasti hiilidioksidipäästöjä, jotka edistävät ilmastonmuutosta. Siirtymällä uusiutuviin energialähteisiin, kuten maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun, voit vähentää hiilijalanjälkeäsi merkittävästi.

Uudet lämmitysjärjestelmät ovat myös energiatehokkaampia. Esimerkiksi maalämpö hyödyntää maaperän lämpöä, joka on uusiutuva ja lähes päästötön energianlähde. Tämä parantaa talon energiatehokkuutta ja vähentää energiankulutusta, mikä näkyy suoraan pienempinä sähkölaskuina.

Yhteenveto: Säästöpotentiaali

Öljylämmityksestä luopuminen voi tuoda merkittäviä säästöjä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Vuosittaiset lämmityskustannukset voivat pudota jopa 70 %, ja taloudelliset tuet voivat kattaa osan investointikustannuksista. Lisäksi ympäristövaikutukset ja parantunut energiatehokkuus tekevät siirtymisestä entistä houkuttelevamman.

EnergiaYkkönen on erikoistunut energiaratkaisuihin ja putkiremontteihin kotitalouksille. Meidän asiantuntijamme voivat auttaa sinua löytämään parhaan ratkaisun ja hyödyntämään saatavilla olevat tuet ja avustukset. Ota yhteyttä ja aloita säästäminen jo tänään!

Ota yhteyttä

Tilaa ilmainen energiakartoitus

Keskitymme energiaremonttien toteutuksissa ensisijaisesti tehokkaimpiin keinoihin, joilla pientalo- tai rivitaloasukas voi säästää asumisen kustannuksissa ja pienentää hiilijalanjälkeään.

Miksi valita meidät?

Varaa aika edustajaltamme

Lyhyesti avattuna miksi aika kannattaa varata ja mitä kannattaa kertoa lomakkeessa.