SEO AI

Onko öljylämmityksestä luopuminen kannattavaa?

Öljylämmityksen kustannukset ja ympäristövaikutukset

Öljylämmityksen kustannukset voivat olla merkittäviä, erityisesti pitkällä aikavälillä. Öljyn hinta on altis markkinoiden vaihteluille, mikä voi aiheuttaa ennakoimattomia kustannuksia kotitalouksille. Lisäksi öljylämmitysjärjestelmän ylläpito ja huolto voivat olla kalliita, erityisesti vanhemmissa järjestelmissä, jotka vaativat enemmän huoltoa ja korjauksia.

Ympäristönäkökulmasta öljylämmitys on yksi suurimmista hiilidioksidipäästöjen lähteistä kotitalouksissa. Öljyn polttaminen tuottaa merkittäviä määriä kasvihuonekaasuja, jotka edistävät ilmastonmuutosta. Siirtyminen ympäristöystävällisempiin lämmitysmuotoihin, kuten maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuihin, voi vähentää kotitalouden hiilijalanjälkeä huomattavasti.

Vaihtoehtoiset lämmitysmuodot

Öljylämmityksestä luopuminen tarjoaa useita vaihtoehtoja, joista jokaisella on omat etunsa ja haasteensa. Maalämpö on yksi suosituimmista vaihtoehdoista, sillä se hyödyntää maaperän lämpöä ja on erittäin energiatehokas. Maalämpöpumpun asennus voi kuitenkin olla kallista, mutta pitkällä aikavälillä se voi tuoda merkittäviä säästöjä energiakustannuksissa.

Ilma-vesilämpöpumput ovat toinen suosittu vaihtoehto. Ne ovat yleensä edullisempia asentaa kuin maalämpöpumput ja voivat silti tarjota merkittäviä säästöjä energiakustannuksissa. Ilma-vesilämpöpumput toimivat parhaiten leudommissa ilmastoissa, mutta nykyaikaiset mallit ovat tehokkaita myös kylmemmissä olosuhteissa.

Taloudelliset tuet ja avustukset

Öljylämmityksestä luopumista tukevat useat taloudelliset avustukset ja verovähennykset. Esimerkiksi korotettu kotitalousvähennys voi kattaa jopa 60 % työn kustannuksista, mikä tekee siirtymisestä huomattavasti edullisempaa. Tämä vähennys on voimassa vuosina 2022-2027, ja se on suunniteltu kannustamaan kotitalouksia siirtymään ympäristöystävällisempiin lämmitysmuotoihin.

Lisäksi ELY-keskus tarjoaa avustuksia yksityishenkilöille ja kuolinpesille, jotka omistavat pientalon tai pientalossa sijaitsevan asunnon. Avustuksen saaminen edellyttää, että uusi lämmitysjärjestelmä ei perustu fossiilisiin polttoaineisiin, kuten öljyyn, hiileen tai maakaasuun. Tämä avustus voi kattaa merkittävän osan siirtymiskustannuksista.

Siirtymäprosessi ja käytännön toimenpiteet

Öljylämmityksestä luopuminen alkaa yleensä asiantuntijan tekemällä kartoituksella, jossa arvioidaan nykyinen järjestelmä ja tarjotaan paras ratkaisu kohteeseen. Tämä vaihe on tärkeä, sillä se auttaa määrittämään, mikä lämmitysmuoto sopii parhaiten talon tarpeisiin ja budjettiin. EnergiaYkkösen asiantuntijat tarjoavat ilmaisen kartoituksen, joka kestää noin 1-2 tuntia.

Vanhan öljylämmitysjärjestelmän purkaminen on seuraava vaihe. Tämä voi olla työläs prosessi, mutta se on välttämätön, jotta uusi järjestelmä voidaan asentaa. Esimerkiksi korotetun kotitalousvähennyksen edellytyksenä on öljylämmitysjärjestelmän täydellinen poisto. Uuden järjestelmän asennus voi kestää muutamasta päivästä viikkoon riippuen valitusta lämmitysmuodosta.

Yhteenveto: Onko öljylämmityksestä luopuminen kannattavaa?

Öljylämmityksestä luopuminen on kannattavaa monesta näkökulmasta. Taloudellisesti se voi tuoda merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä, erityisesti kun otetaan huomioon öljyn hinnan vaihtelut ja vanhojen järjestelmien huoltokustannukset. Ympäristönäkökulmasta siirtyminen ympäristöystävällisempiin lämmitysmuotoihin vähentää hiilidioksidipäästöjä ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

Taloudelliset tuet ja avustukset, kuten korotettu kotitalousvähennys ja ELY-keskuksen avustukset, tekevät siirtymisestä entistä houkuttelevampaa. Siirtymäprosessi voi olla vaivaton, kun se tehdään asiantuntijoiden avulla, jotka voivat tarjota parhaan ratkaisun ja hoitaa asennuksen alusta loppuun.

EnergiaYkkönen on sitoutunut auttamaan kotitalouksia siirtymään kestävämpiin lämmitysratkaisuihin. Ota yhteyttä meihin, jos haluat lisätietoja tai tarvitset apua öljylämmityksestä luopumisessa.

Ota yhteyttä

Tilaa ilmainen energiakartoitus

Keskitymme energiaremonttien toteutuksissa ensisijaisesti tehokkaimpiin keinoihin, joilla pientalo- tai rivitaloasukas voi säästää asumisen kustannuksissa ja pienentää hiilijalanjälkeään.

Miksi valita meidät?

Varaa aika edustajaltamme

Lyhyesti avattuna miksi aika kannattaa varata ja mitä kannattaa kertoa lomakkeessa.